Top Guidelines Of aort anevrizması belirtileri

Aort anevrizması içinde bozulan kan akışı sonucunda kan pıhtıları oluşabilir. Bu kan pıhtıları oluştuğu yerden ayrılır ve vücudun diğer bölgelerine giderse, inme, böbrek yetmezliği veya kalp krizi gibi organ hasarlarına neden olabilir.

Ateroskleroz yani damar sertleşmesi, damar duvarında kolestrol, yağ gibi maddelerin birikip plak oluşturmasıyla kan akışının ve damar yapısının bozulması durumudur.

Bazı durumlarda bu önemli sağlık sorunu doğuştan da gelebilmektedir. Genel olarak aort damar genişlemelerin en sık şekilde karşılaşılan nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Göbek bölgesine yakın bir kısımda ikiye ayrılıp bacaklara inen aort damarı bu şekilde bütün vücudu dolaşarak orda bulunan organlara, dokulara ve hücrelere ihtiyaçları olan besinleri, mineralleri ve vitaminleri kan yoluyla ileterek gerekli beslenmeyi ve faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlar.

Kalbin beslenmesinde ve diğer organlara sağlıklı bir şekilde temiz kanı pompalaması için kalbi besleyen damarların sağlıklı olması gerekmektedir.

Aort anevrizması için kanıtlanmış tek yaşam tarzı faktörü sigara içmektir. Sigara hem aort anevrizmasının oluşumunu hem de var olan anevrizmanın yırtılma olasılığını arttırır.

Genetik yatkınlıklar aort anevrizmalarının gelişiminde önemli bir rol oynar. Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve ailesel torasik aort anevrizması sendromu gibi bazı kalıtsal durumlar riski artırabilir.

Aort anevrizma tedavisine, anevrizmanın çapına ve yerleşimine göre karar verilir. Genellikle 5 cm’nin altındaki anevrizma genişlemelerinde aort anevrizması belirtileri hasta takibe alınır ve tansiyon kontrolü ve anevrizmanın oluşturduğu yandaş problemlere yönelik ilaç tedavileri başlanır.

Beta blokerler ve antihipertansif ilaçlar gibi ilaçlar kan basıncını kontrol etmeye ve anevrizma genişlemesi ve yırtılması riskini azaltmaya gardenımcı olabilir.

Abdominal aort anevrizmaları, karın bölgesindeki ana atardamarın genişlemesi sonucu oluşur. Bu tür anevrizmalar sıklıkla belirti vermeden gelişir. Ancak genişlemeye bağlı olarak aşağıdaki semptomlar görülebilir:

Genel olarak yaşı ilerlemiş kişilerde rastlanılan bu rahatsızlık kadınlarda meydana gelebilse de erkeklerde karşılaşılma oranı daha yüksek olmaktadır. Aile geçmişlerinde damar kalp ve damar rahatsızlıkları olanlar, daha önce damarlarıyla ilgili bir sorun veya ameliyat yaşayanlar, tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi rahatsızlıkları olanlar, düzensiz bir yaşam süren ve sağlıklı beslenmeyenler, alkol ve sigara kullananlar bu rahatsızlık konusunda her zaman hazard altında bulunabilmektedir.

VüMinimize mekanizmasının düzenli ve sorunsuz işleyişi konusunda oldukça önemli bir yeri olan aort damarındaki zaman içinde farklı nedenlerin etkisinde genişlemeler olabilmektedir. Aort damarında meydana gelen bu genişlemelere aort anevrizması ismi verilmektedir.

Öncelikle kalp hastalıklarından korunmak amacıyla her yaşta rutin kontroller önem taşımaktadır; 

Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *