Yazımıza başlamadan önce aort damarı ve buna bağlı hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz “Aort Damarı Nedir ve Ne İşe Yarar?” konumuza göz atabilirsiniz.
Bu hastalıklar, genetik olarak aktarılabilen ve damar yapısında bozulmaya yol açan rahatsızlıklardır. Ayrıca, genetik mutasyonlar ve ailevi yatkınlık da anevrizma gelişimini kolaylaştırır.
Ultrason: Abdominal anevrizmaların varlığı ve boyutu hakkında bilgi sağlayabilir. Karın ve sırt ağrıları olan hastalarda abdominal anevrizmanın ve ağrıların nedenleri araştırılabilir.
Anevrizma sonucunda kan basıncı nedeniyle damar katmanlarından sızıntı olabilir ve damar tamamen patlayarak vücutta kanama oluşturabilir.
Ancak anevrizmada yırtılma olması durumunda, hastanın acil olarak operasyona alınması gerektiğinden, ne yazık ki hastaların bir kısmı kapalı ameliyat şansını kaybedebilir. Bu hastalarda standart açık cerrahi yöntemlerle operasyon yapılır.
Yaşam tarzı değişiklikleri, anevrizma riskini azaltmanın yanı sıra tedavi sonrası sürecin başarısına da katkıda bulunur.
Bu nedenle hastanın, anevrizma yırtılması olmadan önce bu konuda deneyimli bir merkezde takipte olması ve gerekiyorsa girişim planlanması hayati öneme sahiptir. Aort anevrizmaları tedavi edilmediği taktirde gelişebilecek bir diğer komplikasyon, anevrizma kesesi içerisinde pıhtı oluşumudur. Bu pıhtı oluşumu aort damarının ve dallarının direkt tıkanmasına yol açabileceği gibi, hayati organlara pıhtı atmasına yol açarak geçici ve kalıcı organ yetmezliklerine de neden olabilir.
Fizik kanunlarına göre aort yarıçapının karesiyle doğru oranda artan duvar gerilimi, zayıflamış ve incelmiş aort duvarında dışa doğru yırtılmalara (rüptür) ya da aort anevrizması aort duvarını oluşturan katmanların birbirinden ayrışarak (diseksiyon) organlara giden dalların tıkanmasına, aortun bacaklara kadar ağır hasar almasına neden olabilir.
Vücudun en büyük atardamarının duvarlarında gelişen bu rahatsızlık, birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Genel olarak anevrizma şu sebeplerle ilişkilendirilmektedir:
Trafik kazası gibi şiddetli bir travma sonucu meydana gelebilecek künt göğüs veya karın travması aort duvarına zarar verebilir. Bunun sonucunda da bozulmuş damar yapısı aort anevrizmasına neden olabilir.
Doktorlar, hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi hakkında bilgi toplar. Fizik muayene sırasında abdominal anevrizmaların varlığı bazen karın bölgesinde nabız gibi atan bir kitle olarak hissedilebilir. Ancak torasik anevrizmalar fizik muayenede genellikle saptanamaz.
VüLower mekanizmasının düzenli ve sorunsuz işleyişi konusunda oldukça önemli bir yeri olan aort damarındaki zaman içinde farklı nedenlerin etkisinde genişlemeler olabilmektedir. Aort damarında meydana gelen bu genişlemelere aort anevrizması ismi verilmektedir.
Endovasküler anevrizma onarımı: Small invaziv bir prosedür olan endovasküler cerrahide kateter kullanılır. Aort`a yönlendirilen kateter stent greftin damar duvarına yerleştirilmesini sağlar.
Ameliyat sonrası ağrı problemi minimal invaziv operasyonlarda çok daha hafif ve kısa süre olur