Top aort anevrizması belirtileri Secrets

Aort işlevi ve yapısı nedeniyle önemli bir arterdir. Kalpten vücuda kan dağılımını sağlayan Aort, bazı durumlarda zayıflayarak balonlaşma meydana getirebilir. Balonlaşmanın ciddiyeti hayati tehlikeye sebep olabilir.

Ancak yıkım devam eder. Bazı durumlarda da liflerin daha imal aşamasında kırıklar ortaya çıkar. Aort duvarı içindeki kan basıncının etkisiyle, aort duvarı zayıf bulduğu yerlerden incelerek genişlemeye başlar. 

Ultrason Özellikle yüksek hazard taşıyan bireylerde abdominal aort anevrizmalarının taranmasında sıklıkla kullanılır. CT tarama

Aort anevrizması, genellikle karın bölgesinde yer aldığından, bağırsaklara doğrudan bir etkisi olmaz. Ancak karın bölgesinde ilerlemiş aort genişlemesi sonucu karın ağrısı, mide bulantısı gibi kabızlık ile ortak belirtileri bulunmaktadır.

Anevrizma, damar duvarının zayıflaması ve kan basıncının etkisiyle genişlemesi sonucu oluşur. Bu durum, genellikle belirti vermeden ilerler ve zamanla damar yırtılma riski taşır.

Bu semptomlar günlük hayatın aksamasında ve sosyal aort anevrizması belirtileri hayatın olumsuz etkilenmesinde rol oynayabilir.

Çeşitli hastalıklar ve durumlar aort duvarının bir kısmının bozulmasına ve anevrizma oluşumuna neden olabilir. Bu nedenler şunlardır:

Fizik kanunlarına göre aort yarıçapının karesiyle doğru oranda artan duvar gerilimi, zayıflamış ve incelmiş aort duvarında dışa doğru yırtılmalara (rüptür) ya da aort duvarını oluşturan katmanların birbirinden ayrışarak (diseksiyon) organlara giden dalların tıkanmasına, aortun bacaklara kadar ağır hasar almasına neden olabilir. 

Halk arasında aort anevrizmasına, aort damarı genişlemesi advertisementı verilmektedir. Bunun sebebi anevrizmanın aort damarında bir kese oluşturup damarın hacmini arttırmasıdır.

Sağlık yolculuğunuzun kontrolünü ele almaya hazır mısınız? Randevunuzu hemen alın ve sağlıklı yaşam yolculuğunuza bugün başlayın!

Sigara Bırakma: Sigara kullanımının bırakılması, anevrizmanın ilerlemesini yavaşlatır ve tedavi başarısını artırır.

Aort anevrizması gelişme riski yaşla birlikte, özellikle 60 yaşından sonra artar. Erkeklerde aort anevrizması gelişme olasılığı kadınlardan daha fazladır.

Aort damarı yapı olarak kaslı ve elastik özellikte bir damardır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak veya yüksek tansiyona bağlı olarak kan basıncının aort duvarlarını zayıflatmaktadır.

Torasik aort anevrizmasının bu karmaşık anatomisinden dolayı, teşhis için tomografi ve emar daha çAlright kullanılır. Ultrason bazı durumlarda, anevrizma hakkında ayrıntılı bilgi verme konusunda yetersiz kalabilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *